sobota 7. července 2007

MFF KV – den třetí

Dneska už to balíme. Je to tak. Štěstí, že první film je až na 10 hod. To máme hezký čásek na balení, přípravu i snídani. Paní "Plná-igelitová-taška" opět nezklamala a předvedla nám své akrobatické číslo aneb jak přemístit jídlo z barového pultu do svých plastových krabiček. Neuvěřitelné, jak je nenápadná, kolik jí tam toho vejde a hlavně, že to všechno sní.

No nic, jdeme vyzkoušet Kongresový sál … "tam jsem taky ještě nebyl". Film Poznamenaná nás asi zas až tak nepoznamenal. Náročné, smutné, depresivní…jak se dalo předpokládat.

Následuje novinka. Představení Nevychovaní v nafukovacím stanu, který je letos na fesťáku jako "promítací místnost" poprvé. Zajímavé, ale že bych to musela zažít 2krát, to rozhodně ne. Ani film nebyl nijak zvláštní. Obzvlášť pro Míšu, který si prospal začátek a pak mu chvíli trvalo, než si utřídil, kdo je kdo.

Další film začínal v 17 hodin, bylo tedy dost času na tradiční Bulvár. "Pochoutkový stan" z mostu už stejně zmizel… A když rozloučení, tak pořádně, ne?!? Jančin nápad dát si ještě palačinku po posledním představení se moc neujal. Končili jsme totiž stylově opět v Divadle KV, což by bylo super, kdyby nás ti páni policisté nedonutili přeparkovat na druhý konec festivalového dění. Každopádně palačinky byly ještě na konci třetím ;o) čili totálně mimo. Takže po ruském filmu Ostrov – taková pohádka pro dospělé, o tom, jak boží mlýny melou spravedlivě – hurá hurá rychle domů do Nehvizd. Zalít travičku, protože po deštivých dnech, se na závěr festivalu udělalo docela pěkné počasí. Taky už nám Tomáš psal, jestli prý to nechceme zalít. Při sbírání jejich prostírání na naší zahradě si totiž všiml, že se tráva jeví býti poněkud suchá a že to není jen zdání ;o)

Večer jsme myslím ještě pracovali a Jance pustili tu naši hitovku. Napoleon Dynamite (a taky jenom kroutila hlavou, jako každý ;o)).

Teď už teda jen fotodokumentace:


A Info k filmům ;o)

Poznamenaná
Damage | Damage
10:00 Kongresový sál
Irsko, 2007, 95 min

Cahillovi vyhlížejí jako normální, po všech stránkách šťastná a úspěšná rodina. Na život otce Aidana a matky Michelle navazuje i dcera Emma, která se začíná prosazovat jako fotomodelka. Málokdo tuší, že manželé žijí oddělené životy, v nichž hrají hlavní role Aidanova sekretářka a otec dceřiny kamarádky Laurel, rodinný přítel John Ward. Obraz společensky dobře situované rodiny se však i navenek změní v okamžiku, kdy Cahillovi ve svém domě na elegantním předměstí Dublinu uspořádají oslavu dceřiných jednadvacátých narozenin a Emma je znásilněna. Dívka se odmítá se svým traumatickým zážitkem mlčky smířit. Jaké šance má proti svému protivníkovi a jeho právníkům? Jakou najde možnost vyrovnat se se životem? A dokáží se její rodiče a přátelé semknout, aby jí účinně pomohli? Psychologické drama režisérky Aisling Walshové vypráví o temných stínech, které se promítnou do soukromého i veřejného obrazu jedné úspěšné rodiny.

Nevychovaní
Die Unerzogenen | The Unpolished
13:00 Espace Dorleans
Německo, 2006, 95 min

Stevie, předčasně vyspělá čtrnáctiletá dívka, je nucena sdílet nomádský život svých poněkud netradičních rodičů. Naděje, že konečně začnou žít normálně, jí svitne ve chvíli, kdy se rozhodnou usadit v provinčním německém městečku. Zatímco otec a matka jako obvykle kašlou na své povinnosti, Stevie se snaží udělat na lidi v městečku příznivý dojem. A docela se jí to daří. Dobré časy ale netrvají dlouho: dívka se dozví, že se rodiče chtějí vrátit ke své kriminální činnosti, aby mohli nadále financovat svůj bezstarostný život. Chaos v domě, v němž bydlí, se stupňuje příchodem dalších „rodinných“ přátel. V této atmosféře fyzického i psychického rozkladu musí Stevie nalézt sebe sama a pokusit se osvobodit. Silný debut o rodině, v níž se role rodičů a dětí prohodily, takže lze jen stěží rozeznat, kdo koho vlastně vychovává.

Ostrov
Ostrov | The Island
17:00 Divadlo Karlovy Vary
Rusko, 2006, 112 min

Za války v Severním moři zajali Němci sovětský vlečný člun a za příslib života donutili jednoho z námořníků zastřelit svého kapitána. Člun pak vyhodili do vzduchu. Námořník se ocitl v ostrovním klášteře a jako mnich Anatolij zasvětil svůj život bohu a pokání, aby odčinil svůj hřích. Po letech dřiny v kotelně získal dar vcítění do lidských duší a proslul jako léčitel. Ačkoli pochybuje o seslané boží milosti, neodmítá ty, kdo věří v jeho svatost a prozřetelnost. Poslechne ho i převor, otec Filaret, který se zřekne přepychu a pýchy a nastěhuje se do kotelny... Plyne čas a naplňují se dny Anatolijova života, jeho pokání a zázraků. Duši ctihodného, ale možná jurodivého mnicha rozvrátí příjezd nečekané návštěvy... Anatolij je přinucen rekapitulovat dosavadní život. Jak má nyní vnímat své svědomí, boha a dar, jenž mu byl propůjčen?

Žádné komentáře: