sobota 18. dubna 2009

Kruger Park poprvé

Sláva, další budíček v 5. Tedy natáhl jsem si jej sám, Ian tvrdil, že se mi přizpůsobí. Evidentně se mu ale moc nechtělo:-) Každopádně jsme vyrazili směr Kruger Park, konkrétně k Paul Kruger Gate.

Do parku vjíždíme kolem šesté ráno. Vypadá to, že bude hezký den, sluníčko příjemně hřeje už takhle brzo.

Z brány míříme do kempu Skukuza (dle Iana jeden z největších), kde si v místním bufetu kupujeme snídani. Objednáváme si rolku do auta, ovšem stává se z ní houska, která se nedá jíst, aniž by na člověka nevytekla spousta omáčky a nevypadla spousta jiných věcí:-)

No ale teď už hurá za zvířaty! Jsme docela úspěšní – vidíme spoustu slonů (jeden dokonce skoro zaútočil na naše auto; Ian zůstal klidným, já moc ne – na můj dotaz, zda se bál, klidně řekl: „ne, byl na Tvé straně:-), spoustu žiraf, nepočítaně impal, hrochů, opic, jednoho buvola (to číslo si pamatuju naprosto přesně), 2 nosorožce (tohleto číslo taky) a já nevím co ještě. Až zpracuju fotky, určitě to tady všechno najdete.

Mimochodem, najezdili jsme v parku něco kolem 200 km (aspoň si to myslím), i tak jsme ale viděli jen asi desetinu parku a kdo ví jak malou část zde žijících zvířat. Je to prostě obrovské.

Zpátky za zbytkem výpravy vyrážíme kolem půl šesté (akorát včas dle místních pravidel). V Hazyview ještě musíme nakoupit tenčící se zásoby potravin (rozuměj naše zásoba je už jen na 4 dny) v místním supermarketu – jsou tady sice 3, ale takhle pozdě (kolem sedmé) má otevřen jen jeden, samozřejmě ten poslední, který není úplně lehké najít.

Po náročném dni je třeba si dopřát nějakou odměnu – výborný kus hovězí panenky udělaný na grilu. Mňam!

Něco málo o parku
Krugerův národní park je nejstarším africkým parkem, vyhlášen byl v roce 1902 a patří mezi nejnavštěvovanější přírodní zajímavosti Jižní Afriky. Rozlohou jde prakticky o malý stát – měří necelých 19 000 km2 a nachází se v provinci Transvaal na hranicích s Mosambikem a Zimbabwe (do Mosambiku jsem se vlastně koukal). Od severu na jih měří kolem 350 km, což jen o malinko méně než když jedeme z Nehvizd za rodinou do Beskyd. V parku se jezdí vlastními auty nebo samozřejmě je možné využít průvodce (ať už pro pěší výpravy s ozbrojeným doprovodem nebo ve speciálních otevřených safari autech). Vstup na dospělého a den vyšel na 140 randů (tzn. kolem 320 Kč), přičemž místní to mají asi jen za čtvrtinu. Každá vstupenka je při vjezdu do parku zaevidována a při odjezdu je nutné se „odhlásit“ nebo se do 18 hodin nahlásit v nějakém kempu – jinak začíná pátrání.

Žádné komentáře: