pátek 17. dubna 2009

Hurá na sever, blíže k rovníku

Ráno je budíček nachystán na zhruba půl šestou, což nám problém nedělá (on tak nějak Fífa budí i dříve:-). Nejsme ale jediní, kdo nemohou "dospat" - Ian je vzhůru už nějak od 4, takže když jsme nachystaní my, on už má vše sbaleno a přichystáno v autě (včetně rakve na střeše plné jídla apod.). Výborně, velká pochvala!

Takže můžeme vyrazit. Sláva, máme za sebou totiž málo cestování:-) Cesta je relativně v pohodě, Fífa si jen párkrát žádá nějaké to papání. Stejně tak samozřejmě my. Zastavujeme proto u jedné pumpy, kde si v místním fast foodovém řetězci (Cheers??) dáváme něco dobrého. Má to jeden háček, "fast" v místních podmínkách neznamená, že to jídlo je rychle na stole. Nu což, holt Afrika...

Čím dále jsme od Johannesburgu, tím (překvapivě:-) se dostáváme do méně a méně civilizované části Afriky. Cesty řídnou, jsou horší a horší, domečky jsou menší a menší a vypadají stále hůře a hůře. Symbolem místního bohatství je zřejmě omítnutý domek - valná většina je bez omítky, některé jsou dokonce jen sbité z několika plechových plátů apod.

No a zhruba v takovéto končině máme i náš domov na téměř celý týden. Což o to, místo je to nádherné. Jde v podstatě o golfový areál (18ti jamkové hřiště) s několika (tipuju tak 50) chatkami, které jsou zpravidla na týden pronajímány. Celý areál je, jak jinak, oplocen elektrickým plotem, u brány je ochranka, prostě standard, jak to v Africe chodí.

Chatičky jsou stylové, hezké, moc hezky vybavené. Strategicky zabíráme pokoj s koupelnou, ve které je vana (kvůli Fífovi).

Sotva vybalíme věci, jdeme se podívat dolů k "zátoce" řeky Sabi, kde se rochní několik hrochů (dávají o sobě poměrně hlasitě vědět). Nádhera.

Dnes už nic speciálního neděláme, já se, bohužel, vrhám na data, abychom co nejdříve dodělali jednu z našich oblíbených analýz (to je dovolená, co??).

Celý den pak zakončíme naprosto úžasnými grilovanými vepřovými žebírky (Ian prostě umí, nebo že by spíše uměly místní obchody dobré polotovary???:-). No a protože jsme v JAR, musíme se večer podívat na nějaký zápas v kriketu. Hraje JAR proti Austrálii. Ačkoliv je, dle Iana, JAR nejlepší na světě, dneska se nedaří a s Austrálií prohrává.

Každopádně zjišťuju, že kriket je docela zajímavá hra (prosím, neplést s kroketem). Pro zájemce přidávám link na pravidla na Wikipedii.

Btw. pro představu přikládám i mapu jak místa, kde jsme bydleli v Johannesburgu (tedy u Radky), tak i Sabi River Resortu. Trochu si to případně "odzoomujte" a tak... Případně se podívejte na satelitní verzi.

Zobrazit místo Afrika 2. na větší mapě

Žádné komentáře: