čtvrtek 7. srpna 2008

Temný rytíř přichází

Konečně jsme se zase jednou dokopali k účasti na klasických „atlasích“ premiérových čtvrtcích. Zlákal nás totiž další nový díl nikdy nehynoucího Batmana. Vypadalo to na velkou výpravu a nakonec jsme v pizzerii před Village povečeřeli jen ve čtyřech. Já, Tomáš, Pája, který nás při té příležitosti seznámil se Zuzkou.

Pro úplnost jen poznamenám, že jsem před tím stihla dát jednu skleničku neperlivé vody s lidmi z volejbálku (či ze Salzy, jak chcete ;o)). Opět se to neobešlo bez komentářů mířených na Míšu. Jestli už jako po svém posledním performance do hospody nechodí nebo co a tak.

Ale už k filmu…Temný rytíř…jak jsem předpokládala, člověk na ten film kouká z úplně jiné perspektivy. Teda alespoň já jsem se tomu neubránila. Příběh klasický, témata k úvahám známá. Může dobro v neustálém boji se zlem zůstat bez poskvrny? Mohlo by dobro bez svého „zlého“ protipólu vůbec nějaký smysl? A možná nově k zamyšlení, kdo je vlastně hoden být lidem symbolem dobra? Každopádně to všechno už tady jednou bylo a v podstatě nic proti tomuto tématu nemám, jen asi nedokážu tak úplně skousnout, když mi to autoři v dialozích servírují vše téměř na stříbrném podnose a nenechávají tak divákům prostor pro vlastní myšlenkové pochody. Autory zřejmě omlouvá snaha zasáhnout co nejširší americké publikum :o(

Whatever…nic z toho nakonec nebylo příčinou toho, že jsem filmu věnovala veškerou svou pozornost. Tím byl přeci jen Heath Ledger. Koukáte na plátno a neubráníte se srovnání s Jackem Nicholsonem. Balancuju mezi tím, že některá gesta jakoby převzal a přesto je jeho postava Jokera úplně jiná. Jack představoval svého Jokera s určitou noblesou a životním nadhledem. Heathův Joker je spíše živočišný, jakoby zcela bez zábran a hranic, za které by nebyl ochoten jít. O to víc vám pak připadá nebezpečný a zákeřnější.

No a poslední linie celého příběhu je analogická úvaha nad tím, nakolik dokáže role záporného hrdiny ovlivnit herce a jeho život. Takže druhým očkem tak nějak pošilháváte po jednotlivých scénách a hledáte jakýkoli náznak, který by potvrdil či vyvrátil domněnku o tom, že Heathovo předávkování léky byla úmyslná sebevražda. Who knows?!?!

Žádné komentáře: