čtvrtek 29. ledna 2004

29 palem nebo 21 gramů?

Tak nějak přestávám věřit v to, že filmy na festivalech jsou zajímavé...
Zřejmě jsme opravdu nedělitelnou součástí západní (americké) kultury a nic jiného nám nic neříká (různé východo-asijské, kavkazské a jiné filmy). Nebo je to tím, že lidi tam prostě neumějí natáčet filmy? Nevím.
Každopádně začínám pochybovat o tom, že filmy na festivalech (MFF KV, Febiofest) stojí za to vidět. Resp. není to tak jednoduché - určitě je tam spousta filmů, které jsou nádherné a zajímavé, jenže z těch anotací v programech člověk nikdy neví, který to bude...
Tak se stalo, že jsme letos na Febiofestu viděli mj. i následující dva filmy s docela podobnými názvy - 29 palem a 21 gramů. První je francouzská "road-movie" víceméně bez děje (dvojice jede skrz Joshua Tree Park - vrátí se do hotelu - rozdají si to - jedou skrz Joshua Tree Park - rozdají si to v parku - jsou zpátky v hotelu - nerozdají si to - jedou skrz Joshua Tree Park - rozdají si to... atd.; aspoň že konec byl relativně nečekaný a nebudu ho prozrazovat, co kdyby ten film někdo někdy sledoval; silně pochybuju - jednak je to relativně ztráta času a jednak se k němu asi nedostane), druhý je pak drama od autora Amores Peros - Láska je kurva. Film je vąude hoodně chválen a Sean Penn za něj moľná získá i Oskara (tak tvrdí kritici), využívá poslední dobou velmi moderní styl filmování časově různě zpřeházených scén (tzn. min. první půlhodinu člověk neví, vo co tam gou, postupem času na to přichází a vše do sebe pomalu zapadá). Příběh je zajímavý, ale jakmile se člověk zorientuje a všechno si tak nějak časově spojí, víceméně tuąí, jak to dopadne... Na druhou stranu je to určitě film, který je v rámci současné produkce velmi nadprůměrný a docela člověka nutí uvažovat nad tím, co by dělal v takových situacích, ve kterých se ocitnou postavy filmu.
Zatímco tedy 29 palem ode mne dostává 3 hvězdičky (za velmi netradiční pojetí), 21 gramů získává hvězdičky 4 (a moľná něco navíc).

Žádné komentáře: